Steenstraat 1-3






- 2015 -

Steenstraat 1-3
Het ontwerp is van Achitectenbureau Van der Berg, Ter Braak, Tromp en Apon te Rotterdam.


De oorspronkelijke panden Steenstraat 1 en 3 zijn geraakt bij het bombardement op 1 december 1944. De nieuwbouw is van 1961. Dit is geen gebouw geworden wat algemene waardering krijgt. Het is nogal fors uitgevallen en de strakke moderne vorm steekt af tegen de historische omgeving. Het is neergezet in een tijd waarin men nog vond dat oude panden geleidelijk plaats moesten maken voor moderne gebouwen die voldeden aan de eisen van de tijd. Gelukkig is dat beleid niet consequent doorgezet. Een oude binnenstad is juist zo boeiend doordat die een veelheid van stijlen laat zien uit allerlei perioden. Daarom mag dit gebouw er ook zijn. Het roept weerstand op, maar dat deed het Van Nelle-gebouw aan de Aalmarkt ook. Toen dat was afgebroken, drong het door dat we een stuk cultuurgoed waren kwijtgeraakt. Steenstraat 1-3 is niet gebouwd met als doel terecht te komen op de monumentenlijst, maar dat was het Van Nelle-gebouw ook niet. Wegwerp-architectuur klinkt wat denigrerend, maar dit soort gebouwen zijn niet bestemd voor de eeuwigheid en dat heeft het voordeel dat het niet zo erg is als er behoefte ontstaat om er iets anders neer te zetten.



- 1972 -

Goed zichtbaar
Steenstraat 1-3 is een blikvanger, waar een bierfabrikant graag zijn reclame op zet.


- 2015 -

Weggestopt
Na de herbouw van de vleugel van het museum in 1997 is er niet veel meer te zien van het pand Steenstraat 1-3.
In de loop der tijd is er met de kleuren gerommeld, wat het gebouw niet ten goede is gekomen.




- begin 20e eeuw -

De oude situatie
Rechts het standbeeld van Herman Boerhaave en een deel van het Akademisch Ziekenhuis. Ten tijde van het bombardement in 1944 was daar het Natuurhistorisch Museum gehuisvest. De inmiddels herbouwde vleugel behoort nu bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde.


De panden Steenstraat 1 en 3 worden verwoest bij het bombardement van maandag 11 december 1944. Daarbij wordt ook een vleugel van het museum getroffen.
Het terrein blijft jarenlang braak liggen. Begin jaren vijftig staat A. Mullens hier op 3 oktober met een patates-friteskraam. Het bevalt hem zo goed dat hij daar blijft. Hij is degene die in 1960 op deze plek het nieuwe gebouw neerzet. Hij gaat wonen op de eerste etage. Rijksgebouwendienst gaat de daarboven gelegen etages huren voor enkele universitaire instellingen. Op de begane grond komt een modern ingerichte snackbar. De zaak wordt op 20 juli 1961 door wethouder J. Drijber officieel geopend. Men is lovend over het nieuwe gebouw. Jarenlang was dit een lelijke plek. Dit gebouw past in het kader van de wederopbouw van het stationsgebied dat in de oorlog werd getroffen door het bombardement van december 1944, aldus de wethouder.
Op de begane grond is tot op de dag van vandaag een horecagelegenheid gevestigd.



- 1960 -

Steenstraat 1-3 is in aanbouw